فهرست مطالب

پژوهش های نوین در ارزیابی عملکرد - سال یکم شماره 4 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش های نوین در ارزیابی عملکرد
سال یکم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رسول اسلامیان کوپائی*، هادی شیرویه زاد صفحات 226-243
    هدف

    امروزه مدیریت زنجیره تامین تبدیل به یکی از ابزارهای اصلی برای کنترل هزینه ها و بهبود عملکرد اقتصادی سازمان شده است. در این پژوهش به ارایه روشی به منظور ارزیابی عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیره تامین پایدار با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری پرداخته شده است. پژوهش کنونی در شرکت گلنور در شهر اصفهان انجام شد.

    روش شناسی پژوهش: 

    برای این منظور ابتدا با بررسی پیشینه پژوهش، عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیره تامین پایدار استخراج شد. لیست نهایی عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیره تامین پایدار در شرکت گلنور در قالب پرسشنامه موردسنجش قرار گرفته است. سپس با توزیع دو پرسشنامه بین خبرگان جهت اجرای مدل سازی ساختاری-تفسیری، عوامل تاثیرگذار و تاثیر پذیر را در هر یک از لیست های استخراجی مشخص شد و پس از تحلیل و دسته بندی اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه های پخش شده موقعیت سازمان به وسیله یک الگوی دسته بندی ناحیه ای از قبل طراحی شده، تعیین شد که امتیاز کسب شده برای زنجیره تامین پایدار برابر 0637/3 به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پرسشنامه مربوط به شناسایی عوامل کلیدی زنجیره تامین پایدار 17 عامل موفقیت کلیدی شناسایی شد، عوامل تاثیرگذار مشخص شده بر اساس نتیجه حاصل از مدل سازی ساختاری-تفسیری و امتیاز کسب شده از پرسشنامه سازمانی اولویت بندی و درنتیجه عامل در دسترس بودن اطلاعات از عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیره تامین به عنوان عوامل بحرانی با بیشترین اولویت جهت بهبود سیستم های مدیریت زنجیره تامین پایدار تعیین گردیدند که سازمان می تواند با سرمایه گذاری بر روی این عوامل با هزینه کمتر بهبود بیشتری در سیستم های مدیریتی خود ایجاد نماید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    روش مورداستفاده جهت تحلیل عوامل اصلی موفقیت مدل سازی ساختاری تفسیری و جهت دسته بندی عوامل تکنیک تحلیلی روش مورداستفاده جهت تحلیل عوامل اصلی موفقیت مدل سازی ساختاری تفسیری و جهت دسته بندی عوامل تکنیک تحلیلی MICMAC بود.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین پایدار، عوامل اصلی موفقیت، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • وجیهه ترکیان*، شهروز بامداد صفحات 244-253
    هدف

    کشورایران به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی قادر به تولید انواع قارچ خوراکی می باشد که به دلیل عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا، امکان کشت در تمامی فصول و ارزش دارویی از اهمیت بالایی برخورداراست. با این وجود پرورش قارچ موجب تولید پسماند می گردد که برای انسان و محیط زیست مشکل ساز است. هدف پژوهش حاضرارزیابی کارایی متقاطع واحدهای پرورش قارچ صدفی و دکمه ای کشوربا استفاده ازتحلیل پوششی داده ها و درنظر گرفتن خروجی نامطلوب پسماند می باشد. به این ترتیب قابلیت تحلیل کارایی با توجه به میزان پسماند فراهم می گردد.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی می باشد و برای ارزیابی کارایی سالن های پرورش قارچ خوراکی کشور با در نظر گرفتن پسماند کمپوست به عنوان خروجی نامطلوب از روش کارایی متقاطع با فرض بازده متغیر به مقیاس استفاده شده است. تجزیه وتحلیل مطالعه حاضر توسط نرم افزارGAMS و برای داده های ورودی و خروجی از اطلاعات مرکزآمارایران درسال1399استفاده شده است.

    یافته‎ ها: 

    نتایج تحلیل این پژوهش نشان می دهد بین واحدهای پرورش قارچ استان های کشور 7 واحد دارای کارایی یک می باشند و با توجه به مقدارمتغیرهای در نظر گرفته شده کاهش خروجی نامطلوب موجب افزایش تعداد واحدهای کارا می شود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    این پژوهش تحلیلی جامع تر در ادامه تحقیقات قبلی و گسترش دامنه آن هاست. در مطالعات قبلی خروجی نامطلوب در بحث پرورش قارچ صورت نگرفته است که دراین مطالعه میزان پسماند برای این منظور در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، خروجی نامطلوب، روش کارایی متقاطع، قارچ
  • بیژن رحمانی پرچکلایی* صفحات 254-261
    هدف

    با توجه به نقش بسیار مهم و اساسی بیمارستان ها در حفظ سلامت جامعه و بهبود تدریجی و موثر بیمار عملکرد پرستاران بیمارستان ها مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش شناسی پژوهش:

     با استفاده از تحلیل پوششی داده ها به بررسی پرستاران بیمارستان ها پرداخته شده است. برای برقراری اصل تجربی تعداد واحدهای بزرگ تر یا مساوی با سه برابر مجموع ورودی ها و خروجی ها، شاخصی از ورودی و شاخصی از خروجی را ترکیب و به عنوان یک خروجی در نظر گرفته می شود و کارایی آن ها محاسبه و بر مبنای DEAHP رتبه بندی می گردد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که واحد 12 از همه کاراتر بوده و ازمنابع خود به خوبی بهره برده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     بررسی های انجام گرفته مربوط به بیمارستان های خصوصی شهر تهران می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بیمارستان، ارزیابی عملکرد، تحلیل سلسله مراتبی
  • مایا جمشیدی*، هادی شیرویه زاد صفحات 262-274
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد واکسیناسیون در کشورهای آسیایی جهت مدیریت بیماری کووید-19 در دو حوزه کنترل سرایت بیماری و مهار موارد فوت (کنترل نرخ مرگ و میر) با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها در دو فاز انجام گردیده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    در فاز نخست مقادیر کارایی بر اساس جمعیت کشورها و تعداد افرادی که به طور کامل واکسینه شده اند محاسبه شده است تا مبنایی برای تجزیه و تحلیل با توجه به کنترل سرایت (نرخ ابتلا) به بیماری ایجاد گردد. در فاز دوم، ارزیابی عملکرد با در نظر گرفتن تعداد کل موارد ابتلای تایید شده، مهار موارد فوت مبتلایان به این بیماری برای ارزیابی کارایی واکسیناسیون در کشورهای آسیایی انجام گردیده است.

    یافته ها

    کشورها با استفاده از نمودار منطقه ای در چهار گروه طبقه بندی و برای هر گروه پیشنهاد ها و تحلیل هایی ارایه شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده عملکرد واکسیناسیون انجام شده در زمینه کنترل سرایت بیماری و مهار موارد فوت است. با مشخص شدن وضعیت کارایی، سیاست ها و اقدامات اجرایی کشورهای کارا می تواند الگوهای مناسبی برای سایر کشورها در راستای حرکت به سمت کارایی مناسب و بهبود وضعیت پاندمی باشد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    رویکرد بیان شده در این مقاله بینشی برای سنجش و ارزیابی کارایی واکسیناسیون در بحران های همه گیری در آینده را ارایه می کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، واکسیناسیون، ارزیابی کارایی، تحلیل پوششی داده ها
  • محسن صفاریان، ملیحه نیک سیرت*، مهدی فاطمی، سید محمود هاشمی، فاطمه قربانی، زینب خسروی صفحات 275-282
    هدف

    در دنیای امروز، شرکت ها باید بخش عمده ای از فعالیت ها و توانمندی های خود را متوجه رضایت مشتری کنند؛ چرا که مشتریان تنها منبع بازگشت سرمایه هستند. رضایت مشتری نگرشی اساسی درباره مسایل مربوط به مشتریان و بهبود عملکرد سازمان به دست می دهد. در این پژوهش، میزان رضایت ذینفعان شرکت گاز استان خراسان جنوبی مورد‎‎ بررسی قرار گرفته است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است که ابزار به کار گرفته شده در آن، پرسشنامه است. پرسشنامه ها برای گروه های مختلفی از ذینفعان ارسال شد که شامل نمایندگان جامعه، مراجعان، مدیران، همسایگان تاسیسات، پیمانکاران و تامین کنندگان شرکت گاز استان خراسان جنوبی می شود. پس از جمع آوری پاسخ ذینفعان، با تحلیل های آماری نتایج با توجه به مدل های رضایت مشتری، به بررسی وضعیت موجود رضایت ذینفعان شرکت گاز استان خراسان جنوبی پرداخته و در پایان، پیشنهادهای مربوطه جهت افزایش رضایتمندی ذینفعان ارایه شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رضایتمندی در حوزه مراجعان %94، همسایگان تاسیسات %89، مدیران شرکت ملی گاز %70، تامین کنندگان %89، پیمانکاران اجرایی %80، پیمانکاران خدماتی %85 و نمایندگان جامعه %84 می باشند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    اندازه گیری رضایت مشتری، ابزار موثری برای کنترل عملکرد کلی سازمان ارایه کرده و سازمان را در تشخیص ضعف هایش و تلاش برای برطرف کردن آن ها یاری می دهد و امکان شناسایی مزیت های اقتصادی به مقتضای شرایط خاص زمانی را برای سازمان فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: شناسایی عوامل رضایتمندی، ذینفعان شرکت گاز خرسان جنوبی، ارزیابی رضایتمندی
  • سیده فاطمه فقیدیان*، مسعود خداوردی صفحات 283-294
    هدف

    صنعتی شدن جوامع و تقاضای رو به رشد کالاها، فاجعه های اجتماعی زیست محیطی فراوانی به همراه داشته که رویکرد به انرژی های نوین و زنجیره تامین پایدار و سبز را با اقبال محققین و مدیران صنعتی مواجه نموده است. هدف این پژوهش استخراج، مدل سازی و رتبه بندی عوامل موثر بر زنجیره تامین پایدار و سایر انرژی های نوین در استان چهارمحال و بختیاری می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    معیارهای استخراج شده از ادبیات را با استفاده از تکنیک دلفی غربالگری نموده، سپس با استفاده از معادلات ساختاری[1] به بررسی روابط میان متغیرها، ارزیابی و اعتبارسنجی مدل پرداخته و درنهایت با به کارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی[2] عوامل پژوهش رتبه بندی می شوند.

    یافته ها

    عوامل موثر بر زنجیره تامین سبز با دو معیار و هشت زیرمعیار شناسایی شد که آموزش زیست محیطی در اولویت نخست قرار گرفت. عوامل موثر بر زنجیره تامین پایدار با پنج معیار اصلی و یازده زیرمعیار شناسایی و طراحی گردید که در این میان عوامل درون سازمانی بیش ترین اهمیت را به خود اختصاص داده است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     استفاده از فناوری های زیست محیطی و مدیریت صحیح زنجیره تامین سبز و پایدار در راستای بهره گیری از انرژی های نوین، همراه با آموزش کارکنان درنهایت منجر به کاهش جنایات و کاهش استفاده از منابع و به تبع آن کاهش مصرف انرژی و آلودگی زیست محیط زیستی می گردد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، زنجیره تامین سبز، انرژی نوین، معادلات ساختاری، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Mohammad Rasoul Eslamian Koupaei *, Hadi Shirouyehzad Pages 226-243
    Purpose

    Today, supply chain management has become one of the main tools to control costs and improve the economic performance of the organization. In this study, we present a method to evaluate the key success factors of sustainable supply chain management using interpretive structural modeling.

    Methodology

    The current research has been implemented in Golnor company in Isfahan. For this purpose, first by examining the research background, the main success factors of sustainable supply chain management are extracted. The final list of key success factors for sustainable supply chain management in Glenor company has been assessed in the form of a questionnaire. Then, by distributing two questionnaires among the experts to perform structural-interpretive modeling, the effective and influential factors in each of the extracted lists are identified and after analyzing and categorizing the information extracted from the questionnaires distributed in Golnor company, the situation the organization has determined by a pre-designed regional classification model that the score obtained for the sustainable supply chain is 3.0637.

    Findings

    Then the results of the questionnaire related to identifying the key factors of sustainable supply chain, which includes 17 key success factors identified for sustainable supply chain is the influential factors identified based on the result of structural-interpretive modeling and the score obtained from the organizational questionnaire, and as a result, the availability of information is one of the main success factors of supply chain management as critical factors with the highest priority for improving sustainable supply chain management systems, that the organization can with capital putting these factors at a lower cost will further improve your management systems.

    Originality/Value: 

    The method used to analyze the main success factors of interpretive structural modeling and to categorize the factors of the analytical technique was MICMAC.

    Keywords: sustainable supply chain management, Critical success factors, Interpretive structural modeling
  • Vajiheh Torkian *, Shahrooz Bamdad Pages 244-253
    Purpose

    Due to climate diversity, Iran is able to produce all kinds of edible mushrooms, which, due to the need for low initial investment, the possibility of cultivation in all seasons and medicinal value, are of great importance. However, growing mushrooms produces waste that is problematic for humans and the environment as well. The purpose of the current research is to evaluate the cross efficiency of oyster and button mushroom cultivation units using data envelopment analysis and considering the undesirable residual output. Thus, it provides the ability to analyze efficiency according to the amount of waste.

    Methodology

    The current research is functional in purpose and the cross efficiency method with the assumption of variable return to scale has been used to evaluate the efficiency of edible mushroom cultivation halls in Iran, considering compost waste as an undesirable output. This research is analyzed by GAMS software and the input and output data is extracted from the Iran Statistics Center in 2020.

    Findings

    The results of the analysis of the research show that seven units have an efficiency of one among mushroom cultivation units in the provinces of the country and the reduction of undesirable output increases the number of efficient units according to the number of variables considered.

    Originality/Value: 

    This research is a more comprehensive analysis in continuation of research and expanding its scope. In the previous studies, there was no adverse outcome in the discussion of mushroom cultivation, and in this study, the waste amount was considered for this purpose.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Unfavorable output, Cross efficiency method, Mushroom
  • Bijan Rahmani Parchkolaei * Pages 254-261
    Purpose

    Considering the crucial and fundamental role of hospitals in maintaining the health of society and the gradual and effective improvement of patients, the performance of hospital nurses has been evaluated.

    Methodology

    The hospital nurses were examined using data envelopment analysis. To establish the empirical principle, the number of units greater than or equal to three times the sum of inputs and outputs, an index of input, and an index of output is combined and considered as an output, and their efficiency is calculated and ranked based on DEAHP.

    Findings

    The results show that Unit 12 was the most efficient and used its resources well.

    Originality/Value: 

    The investigations are related to private hospitals in Tehran.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Hospital, Performance Evaluation, AHP
  • Maya Jamshidi *, Hadi Shirouyehzad Pages 262-274
    Purpose

    This paper aimed to evaluate the performance of vaccination in Asian countries for managing Covid-19 isease in two areas: control of disease transmission and prevention of deaths (control of death rate) using a two-step Data Envelopment Analysis (DEA).

    Methodology

    In the first phase, efficiency values are calculated based on the country's population and the number of people who have been fully vaccinated to provide a basis for analysis concerning transmission control (contagion rate). In the second phase of performance evaluation, considering the total number of confirmed infection cases, preventing deaths of people suffering from this disease has been done to evaluate the effectiveness of vaccination in Asian countries.

    Findings

    The countries are classified into four categories using area charts, and for each category, some suggestions and analyses are presented. The results of this study indicate the vaccination performance in the field of contagion control and death prevention. Once the efficiency situation is determined, the policies and executive actions of efficient countries can be appropriate models for other countries to move towards proper efficiency and improve the situation of the pandemic.

    Originality/Value: 

    The approach presented in this paper is to provide insight to measure the effectiveness of vaccination in future pandemic crises.

    Keywords: COVID-19, Vaccination, Performance Evaluation, Data Envelopment Analysis
  • Mohsen Saffarian, Malihe Niksirat *, Mehdi Fatemi, Seyed Mahmmood Hashemi, Fateme Ghorbani, Zainab Khosravi Pages 275-282
    Purpose

    In today's world, companies must focus most of their activities and capabilities on customer satisfaction; Because customers are the only source of return on investment. If a company wants to have customer satisfaction, it must be able to measure it. Customer satisfaction provides a fundamental perspective on customer issues and improves organizational performance. In this study, the level of satisfaction of the stakeholders of the South Khorasan Gas Company has been examined.

    Methodology

    The research method is descriptive in which the tool used is a questionnaire. Questionnaires were sent to various groups of stakeholders, including gas community representatives, clients, managers, facility neighbors, contractors and suppliers of the South Khorasan Gas Company. After collecting the responses of the stakeholders, the current state of satisfaction of the stakeholders of South Khorasan Gas Company has been investigated with statistical analysis of the results according to the customer satisfaction models. In the end, relevant suggestions are presented to increase the satisfaction of the beneficiaries.

    Findings

    The results showed that satisfaction in the field of clients 94%, neighbors of facilities 89%, managers of National Gas Company 70%, suppliers 89%, executive contractors 80%, service contractors 85% and community representatives 84%.

    Originality/Value:

     Measuring customer satisfaction provides an effective tool for controlling the overall performance of organizations and helps the organization to identify its weaknesses and try to eliminate them, and the ability to identify economic advantages according to specific time conditions.

    Keywords: Identification of satisfaction factors, stakeholders of South Khorsan Gas Company, Satisfaction Assessment
  • Seyyed Fatemeh Faghidian *, Masood Khodaverdi Samani Pages 283-294
    Purpose

    The industrialization of societies and growing demand for goods have brought many social and environmental disasters. That the approach to new energies and sustainable and green supply chains has faced the luck of researchers and industrial managers. The purpose of this research is to extract, model, and rank the factors affecting the sustainable supply chain and other new energies in Chahar Mahal and Bakhtiari province.

    Methodology

    Using the Delphi technique, we screen the criteria extracted from the literature. So, by using structural equations, we examine the relationships between variables and the assessment and validation of the model, and finally, using the Analysis Hierarchy Technique (AHP), the research factors are ranked.

    Findings

    The factors affecting the green supply chain were under two criteria and eight sub-criteria, and environmental education was given the first priority. The factors affecting the sustainable supply chain were identified and designed with five key criteria and eleven sub-criteria, among these, internal organizational factors have been given the most importance.

    Originality/Value: 

    Finally, the use of environmental technologies, and the correct management of the green and sustainable supply chains in order to use new energies, together with the training of employees, leads to a reduction of crimes and the use of resources, and consequently, a reduction of energy consumption and environmental pollution.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Green supply chain, New Energy, Structural Equations Model, Analytical Hierarchy Process